• 2017.11.16.
  • Dorina

Böngészed a Facebook-ot, amikor is két babás fotó között felvillan egy hirdetés - ágyneműhuzat most csak 3 990 Ft-ért! Szép a mintája, eszedbe jut, hogy még mindig a húsz évvel ezelőtti ágyneműidben alszol, pedig már akkor is utáltad őket. Rákattintasz, szépnek tűnik, meg 100% pamut. Legalábbis ezt írták. Na de ennyiért?

Lemész a boltba tejet venni, szembejön veled egy másik huzat, ez csak 2490 Ft, 100% szatén. Gyanakszol. Mi lehet a trükk?

Mit számít, ha nem jó, legfeljebb kidobod. Nem nagy kockázat. Hazaviszed. Kimosod, felhúzod, utálod, megy a szekrény mélyére a többi közé. Azokat az elmúlt pár évben vetted, mindet párezer forintért. Összesen költöttél rájuk már vagy 30 000 Forintot és ez még csak az ágyneműhuzat. De ezt még sosem számoltad ki.

Valamiért undorodsz tőlük és csak nem tudsz megválni a kopott, szakadt, kifakult 20 éves darabtól. Tény, hogy szégyelled, ha vendég jön nagyon figyelsz, nehogy bárhol kilógjon a takaró alól, de valahogy még mindig nem sikerült pótolnod. Az a legpuhább…

 

Mi a baj az olcsó termékekkel?

Nagyon ritka, hogy egy olcsó terméknek jó legyen a minősége. A filléres bútor még a ruhák és dísztárgyak súlyát sem bírja el, az olcsó festék elkezd leperegni két hét után, a matracnak a rugója szúrja ki az oldaladat, vagy a szivacs deformálódik el teljesen egy-két év után. Az ágyneműhuzatok esetében számos megoldás létezik a “költségek csökkentésére”.

Olcsó alapanyag

Minél jobb minőségű egy alapanyag, általában annál drágább. A legjobb választás a pamut, vagy a selyem. Ha az ár-érték arányt is nézzük, akkor a pamut, mert a selyem megfizethetetlen. Egy selyempaplanunk van, 800 000 Ft. Én is csak addig álmodoztam selyem ágynemhűhuzatról, amíg rá nem kerestem, hogy mennyibe kerül…

A műszálas, másnéven mikroszálas termékek kevés kivételtől eltekintve nem funkcionálnak úgy, mint a pamut társaik. Irritálhatják a bőrt, nem vezetik el úgy a nedvességet és a levegő is beszorul alájuk.

Most valószínűleg azt mondod, hogy ezt tudtad. Sőt, erre figyelsz is, minden ágyneműhuzat amit megveszel pamut.

Szerinted.

De jó eséllyel nem az. Az áruházak trükkösek.

Nagy betűvel ott áll, hogy pamut termék, alatta hatos betűmérettel pedig ezt látod: 60% pamut, 30% poliészter, 10% elasztán.

Ilyet is láttam: hatalmas felirat: “szatén”, alatta pedig akkora betűmérettel, hogy nagyítóval sem látom: “100% mikroszál-szatén”. Még én sem tudtam, hogy ilyen létezik. A szatén eddig a pamut-szatént jelentette, de úgy tűnik a világ változik...

Olcsó festék, rossz kikészítés

Egy speciális eljárással festik meg a szöveteket, aminek köszönhetően megtartják a színüket még a sokadik mosás után is. Nagyon sok esetben a festés során kihagynak lépéseket, vagy nem egyenletesen, nem elég alaposan végzik el a műveleteket, így az anyag egyes részei nem tartják magukban olyan hatékonyan a festéket, mint a többi szövetrész.

Rengeteget lehet vele spórolni, ugyanakkor az egészségünk szempontjából a rossz festék az egyik legveszélyesebb dolog. Az még hagyján, hogy az összes ruhánkat összefogja az ágyneműhuzat a mosásnál, sőt, a matrac is kap egy kis színt, de ami még nagyobb baj, hogy a bőrünkkel érintkezik ez az anyag. Folyamatosan. Éjszakáról-éjszakára.

Igénytelen szövés és/vagy varrás

A vászon, a szatén, és a damaszt mind szövési módok. Minél sűrűbb és aprólékosabb a szövés, annál puhább az ágyneműhuzat. A vászon a legolcsóbb, így általában annak az árából akarnak még többet lefaragni. Így jönnek létre aztán azok a termékek, amiken szinte át lehet látni, göbösödnek, vagy nagyon könnyen lyukadnak ki.

A másik a varrás, ami az olcsó termékeknél gyakran igénytelen. Ferdén vágott, csúnyán, egyenetlenül varrt szegélyek, az első mosás után futó végek jellemzőek a silány minőségű árukra.

Amire figyelj: mostanában divat a renforcé, vagy reinforce anyag. Ne hagyd magad becsapni, ez vásznat jelent, csak franciául.

 

Egészség

Szomorú, de a hazai áruházláncok egyáltalán nem figyelnek az egészségünkre. Az élelmiszerek roskadásig vannak színezékekkel és adalékanyagokkal, a ruhákból, ágyneműkból szívódik fel a festék a bőrünkön át, ráadásul annak megfelelő légzését is gátolják. A tisztálkodó- és bőrápoló termékek jelentős részében több a méreg, mint a jótékony összetevő. A gyors és egyszerű látványmegoldásokra törekszenek a cégek.

A probléma az, hogy az embereket senki nem tájékoztatja megfelelően. Senki sem mondja el, hogy az a bútor gyönyörű, de a TV-t nem fogja elbírni, ráadásul fél év után ki fog törni az első polc, meg a széle is elkopik és csúnya lesz. Senki nem írja rá az ágyneműhuzatára, hogy kiújul tőle az ekcémád, ráadásul két éven belül annyira elvékonyodik az anyaga, hogy átlátsz rajta. Senki nem mondja el, hogy a felvágott amit eszel felvizesít és leterheli a májadat. Ezekről mindenki hallgat.

 

Az olcsó a drága?

Mindig viccesnek tartottam, amikor egy filléres vacakot úgy reklámoztak, hogy az a “gazdaságos megoldás”. Nincs drágább dolog annál, mint amit soha nem tudsz használni, vagy akár kárt is okoz. Gondolj bele, megvetted az olcsó konzolt, rátetted a TV-t és fél év múlva leszakad alatta. Pá-pá TV.

A rossz minőségű textíliák miatt orvosról-orvosra jársz a kiütéseiddel. A legrosszabb dolog, ami történhet veled az, hogy az egészségeddel fizetsz.

 

Honnan tudod, hogy mi a jó minőség?

Nem tudod. Sajnos az ár nem minden, hiszen rengeteg cég árazza felül a termékeit és kelti ezzel a minőség illúzióját. Méret szerint sem lehet szűrni, hiszen épp úgy vannak kiváló minőségű és pocsék áruk kis- és nagy cégeknél is.

Mit tudsz mégis tenni?

Figyelj oda a részletekre! Mindig gondold végig, hogy reális-e egy termék ára! Elő lehet-e annyiból állítani azt a minőséget? Mekkora garanciát mer vállani egy termékre?

Mi például a lepedőinket 3 év garanciával áruljuk. Lepedőket. Azt a terméket, amiből az árvezérelt cégek termékei általában fél évig bírják.

Érdemes megnézni azt is, hogy a termék hol készült. Kína, Pakisztán, Banglades - ezek az országok specializálódtak az olcsó gyártásra, mely prioritást élvez náluk a minőséggel szemben. Az olcsó festék, az igénytelen- és a ritkás szövés gyakori esetükben.

Ne engedd, hogy a reklámok az orrodnál fogva vezessenek!

A reklámokban minden termék csodálatos, de az apróbetűs részek számítanak hosszú távon. Kevés dolgot vásárolunk két napra.

 

Remélem, hogy hasznos volt számodra ez a cikk és spórolok majd általa neked soktízezer forintot. Szeretném, ha nem lakásokban laknánk, hanem otthonokban és nem csak túlélnénk, hanem élnénk!

Alberti Dorina