• 2017.07.06.
  • Dorina

Te kinek engeded, hogy lásson egy szál fehérneműben?

Kik látják az ágyon a lepedőt? Nagyjából ugyanez az 1-8 ember.

Akkor miért számít mégis, hogy milyen a lepedőnk?

Képzeld el, hogy egy megsárgult, kicsit szakadt, kopott fehérnemű van rajtad. Senki nem tudja ezt, csak te. Kívülről nem látszik.

Elképzelted? Mit éreztél?

Én már a gondolattól is feszengtem és elkezdtem viszketni. Plusz az az érzés, amikor a merevítő kilazul a melltartóban… Rémes.

A lepedő sok szempontból nagyon hasonló, mint az alsó öltözet. Zavar, ha lyukas, kényelmetlen ha bolyhos, a műszál meg…! Na igen, azt utáljuk. Irritációt okoz még akkor is, ha nem érzékeny a bőrünk. Nekem például érzékeny, úgyhogy én egy rossz ágynemű után biztos, hogy egy hétig vakarózom.

A legfontosabb mégis az az érzés… A friss, puha, tiszta ágynemű érzése. Mintha felhők között feküdne az ember! Néha szinte lelkiismeret furdalásom van, hogy egyáltalán megérdemlem-e…

Pamutot minden áron?

A válasz egyszerű, igen. Esetleg ha nagyon szereted a selymet, akkor azt. Meg persze ha van rá keret…

Viszont pamut és pamut között is van különbség.

Legjobb az úgynevezett egyiptomi pamut. Igazi luxus a hétköznapokra. A valódi 5 csillagos érzés. (Már csak azért is, mert az 5 csillagos szállodák ágyaznak vele általában).

A többi pamut lepedőt leginkább a szövésük, vastagságuk, a strapabírásuk és a kezelésükhöz használt anyagok különböztetik meg.

Mi jellemző erre az anyagra?

Engedi a bőrt lélegezni, elvezeti a nedvességet, puha és kellemes tapintású marad az évek során és könnyen kezelhető.

Hátránya, hogy alap állapotában gyűrődik. Fontos ugyanakkor, hogy ne a gyűrődésmentesség legyen a lepedőválasztás során az első szempontod. Tudni akarod, hogy miért?

Mi történik, ha a pamutot műszállal keverik?

Gyakran különböző műszálakat kevernek a pamut szálak közé a kedvező tulajdonságaik miatt. Igen, a tökéletes formatartás, rugalmasság és ráncmentesség fantasztikusan hangzik.

De ára van.

Na nem pénzben persze, hiszen a népszerűségük legfőbb oka az olcsóságuk, hanem helyette az egészségünkkel fizetünk. Ezek az anyagok ugyanis sokkal gyengébb nedvszívó képességgel rendelkeznek és a légáteresztő képességük is gyengébb, így különösen melegebb éjszakákon szinte megfő bennük az ember.

Ez kedvez a baktériumoknak és a bőrirritációhoz is vezet sokaknál.

A “100% pamut” felirat sem elegendő önmagában. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a festék minősége. Olcsó termékeknél ezzel is igyekeznek spórolni, hiszen így tudják elérni a legkedvezőbb árat.

Az ideális választás tehát a prémium minőségű, 100% pamutból készült lepedő.

Gumis lepedők

A gyűrődések elkerüléséhez vagy válasszunk ultramodern technológiával készített gyűrődésmentes terméket, vagy figyeljünk arra, hogy szépen teregessünk, ha nincs kedvünk vasalni.

Én különösen szeretem a gumírozott fajtát, mert azt nem tudom magam alá gyűrni. Főleg meleg nyári éjszakákon, vagy hasfájással gyakran ébredek úgy, hogy egy nagy csomóba gyűrtem a lepedőt… Na ez ellen kiváló megoldás a gumis szél.

Ezt kicsit trükkös szépen hajtogatni. Én meglehetősen nehezen tanultam meg, pedig nem bonyolult, csak egy kis gyakorlat kell hozzá. Viszont nagyon jó érzés, ha sikerül.

Találtam is róla pár videót a YouTube-on, sajnos a jók mind angolul vannak, de itt úgyis a kép a fontos. Így néz ki tehát a tökéletes hajtogatása a gumis lepedőnek:

How to Fold a Fitted Sheet

Ez pedig az olyanoknak való, mint én, akik a hajukat tépik, ha kettő szempillantás alatt nem sikerül összehajtogatni a nagyurat:

How to Fold a Fitted Sheet in 30 seconds

Színes lepedőt? Igen!

Tradícionálisan a lepedő fehér. Kezdetben így volt a legolcsóbb és legpraktikusabb előállítani.

Azóta viszont eltelt néhány évszázad. A szokások változnak, az ízlés változik, így az ágynemű trendek is átalakultak. Sokkal nagyobb a választék és már minden egyes döntésünkkel ki tudjuk fejezni a személyiségünket.

Ezért jelentek meg a színes lepedők is.

Úgyhogy azt javaslom, hogy szakítsunk a berögződésekkel és aludjunk olyan színű lepedőben, ami boldoggá tesz. Mert én hiszek benne, hogy a boldog éjszakák boldog nappalokhoz vezetnek!
Persze lehet feleslegesen is írom ezeket a sorokat itt a végén, mert az eladási statisztikák alapján ti már erre rég rájöttetek... Pink-piros lepedőből például konkrétan dupla annyit vettetek, mint fehérből. (Meg is értem, annyira gyönyörű színe van! Nekem is az a kedvencem.) De kifejezetten népszerű még a limezöld, az aranysárga és a fekete is.

Néhány tipp, hogy hogyan válassz színes lepedőt

Az egyik legbiztosabb módszer amivel nem lehet melléfogni, ha felcseréled a színeket. Eddig az ágyneműd volt színes és a lepedőd fehér? Próbáld ki milyen fordítva! Bár nem tűnik nagy változtatásnak, a hatás mégis óriási!

Szerintem az emberiség egyik fele imádja a színes dolgokat, a másik fele pedig a feketén kívül semmilyen színt nem hajlandó szinte hordani. Ha az utóbbi csoportba tartozol, akkor van egy jó hírünk, nézd:

Vörös, vörös, vörös..

Ez az a szín, ami szexi, elegáns és már a puszta látványától is szerelmes lesz az ember! És ugye mennyivel szebb így ez az ágy, mintha egy fehér lepedő megtörné a lendületét?

Tegyük fel, hogy az  ágyneműdben kettő féle szín van. Tegyük fel azt is, hogy ezek egyike sem fehér. Most képzeld el azt, hogy pont olyan színe van a lepedődnek, mint a világosabbik szín a paplanhuzatról.
Ugye?

Összegzés

A lepedő lehet fehér, de azért többnyire szebb a színes. Anyagát tekintve pedig ragaszkodj a 100% pamuthoz. A 99% kevés. Néha még a száz is, ha az egészségre káros vegyszerekkel kezelik.

Bátran kísérletezz és találd meg a személyiségedhez legjobban illő színeket. Hidd el, minden este amikor ránézel az ágyadra át fog járni valami csiklandós, meleg érzés szív környéken!

 

Szerző

Alberti Dorina

Kattints a linkre és nézd meg lepedőinket!