• 2017.10.15.
 • Dorina

Veled volt már olyan, hogy december 23-án ott álltál egy zsúfolt plázában, ahol ötpercenként lépett valaki a lábadra és arra gondoltál, hogy miért nem kezdted el beszerezni az ajándékokat már augusztusban?

Velem igen. A következő évben így is tettem. Persze az első két meglepetés megvásárlásáig jutottam, aztán 23-án újra ott álltam a sorban 213-dikként, a lábamon hárman álltunk egyszerre és azon gondolkoztam, hogy talán, ha jövőre júliusban kezdem a készülődést…

A legrosszabb az egészben az, hogy az egész tömeg és hisztéria elkerülhető, ha a neten vásárol az ember, de persze ez az ötlet is csak 22-én jut az eszembe… Idén más lesz! (Nem lesz más…) De legalább adok a Karácsonynak egy esélyt, hogy idén a “Boldog békés ünnepek”-be már az Advent is beletartozzon.

Érdekel, hogy milyen “tervet” készítettem magamnak?

A terv

Négy szabályt állítottam fel magamnak:

 1. Kezdd időben! (értsd: most)
 2. Akik a legfontosabbak neked, azokat kezdd el megfigyelni tudatosan! Mire panaszkodik? Mi az, amit sokat csinál és ha kapna hozzá egy jobb eszközt időt tudna spórolni? Milyen ízeket szeret? Milyen színeket szeret? Melyik reklámot, plakátot nézi meg figyelmesebben?
 3. Vásárolj online, főleg november második felétől! (Vagy iratkozz be egy karate tanfolyamra! A plázában szükséged lesz az önvédelmi szaktudásra, mert még a terhes kismamákat is fellökik a "Karácsony-pánikban" lévők.)
 4. Teremts karácsonyi hangulatot! Elvégre attól Karácsony a Karácsony...

Ajándék öltetek a kollégáknak, távolabbi barátoknak

Áltában a barátainknak és a kollégáinknak körülbelül 1-5 000 Ft-ot szánunk az ajándékára. Ez egyfajta íratlan szabály a kínos helyzetek elkerülésére. Mit lehet ennyiért venni?

Kreatívabb embereknél ilyenkor kerül elő a decoupage készlet, a rénszarvas alakú házikeksz receptje, a gyertyaöntő csomag, vagy a szappanöntő csomag.

A biztonsági játékosok a bor és a csoki mellett teszik le a voksukat, mert az úgyis elfogy, vagy legfeljebb továbbajándékozza az illető.

Szintén jó megoldás, ha a vásárokon nézünk szét. Ott azért mindig lehet találni valami aranyos kis ajándékot, aminek mindenki örül. (Más kérdés, hogy nem igazán lehet velük mit kezdeni.)

Ajándék ötletek a családnak és a legjobb barátoknak

Élmény

Legjobb a közös élmény, ezért érdemes vele tartanod. Más részről viszont Karácsonykor nem csak egy embert ünneplünk, így praktikus lehet két rokonnak egy közös programot ajándékozni, így racionalizálva a költést. Élmény ötletek:

 • Sportmeccsres jegy, sportbérlet
 • Főző- / barkácsoló- / festő- / sminkleckék
 • Tesztvezetés (F1 pálya, versenyautó)
 • Koncert-, színházjegy
 • Játék, társas

Luxus kategória, de felejthetetlen élmény:

 • Egy BL meccsre jegy, utazással
 • Karácsony a tengerparton? Miért ne! Biztosan nem fogja elfelejteni a család az angyalhajjal körbecsavart pálmafa látványát a hotelszobában!
 • Sítúra (ha már tél)
 • Külföldi út - bejárni egy gyönyörű nagyvárost a szállingózó hópelyhek között - kevés romantikusabb ajándék van

Élményutazás Karácsonyra

Önfejlesztés

Nehéz hasznosabb ajándékot választani annál, mint amikor egy embernek csúnyán szólva az “értékét növeled”. Viszont tény, hogy akár a munkában, akár a magánéletben sikeresebb lesz, ha fejleszti önmagát.

 • Valamiben jó vagy? Tanítsd meg rá barátodat / rokonodat! Például, ha szakács vagy tarts neki egy “főzőtanfolyamot”, vagy táncosként taníts meg neki egy koreográfiát!
 • Készíts honlapot! Vállalkozó az egyik rokonod és még nincs weboldala? Vagy az egyik barátod szerinted örömmel blogolna? Egy WordPress oldal elkészítése nem kimondottan bonyolult, csak a megfelelő sablont kell kiválasztani. A neten pedig rengeteg cikk és videó van fent ami megtanít.
 • Szakmai tanfolyam, vagy konferencia belépő - a tudás nagy érték, ha jól használják. Egy szakmai továbbképzés több lehetőséget teremt és akár magasabb fizetést hozhat az embernek. Nem olcsó dolgok ezek, tudom, a saját szakmámban legalábbis 50 000 Ft alatt még egy napi belépőt sem lehet venni, de ha jól választod ki az eseményt, akkor a többszörösét hozza vissza a későbbiekben. Olyan embereknek érdemes elsősorban ezt venni, akik karrieristák és úgymond “mindenük megvan”. Megoldás lehet az anyagiakra, ha a teljes család beszáll az ajándékba. Biztosan jobban fog örülni egy ilyennek az illető, mint a csomag zokninak, a bornak és az újabb rénszarvasos pulcsinak.

Életminőség javítása

Az életminőségünket meghatározzák a körülöttünk lévő emberek, a fizikai környezetünk és a fizikai állapotunk. Egy új munkahelyet, vagy egy nagyobb lakást nem tudunk adni a másiknak, viszont számos lehetőségünk van arra, hogy jobban érezze magát az illető a bőrében.

Gondoljuk végig, hogy hol lakik az illető és vannak-e a lakásában kényszermegoldások, oda nem illő elemek. Mit értek ez alatt?

Csorba étkészletet, színben és stílusban elütő dohányzóasztalt, régi, foltos szőnyeget. Rengetegen indulnak örökölt berendezésekkel, amelyek nem minden esetben tükrözik a személyiségüket. Mások imádják ezeket a bútorokat, ugyanakkor ezek rozogák, viharvertek és lehasználtak. Nem feltétlen cél, hogy minden helyett újat vegyünk, lehet a legnagyobb örömet azzal tudjuk okozni, ha egy régi darabot renováltatunk. Nem is beszélve arról, hogy a felújítás költsége töredéke annak, mint amennyibe egy ilyen bútor újonnan kerül.

Nagy változást lehet elérni kisebb “látszatmegoldásokkal” is. A magyarok többsége nem szívesen költ ágyneműre, ágytakaróra és legtöbbször az olcsóbb megoldásokat választja. Ez látszik a boltok kínálatából is, ahol a pár ezer forintos pamut-szaténnak csúfolt, de valójában 60%-ban műszálas termékek képzik a kínálat nagyobb részét. Olyan luxustermékekért, mint a Bauer pedig még a környező országokból is hozzánk jönnek, mert annyira nem tartja ezt a minőséget egyetlen multi sem. Pedig egy jó érzékkel választott ágyneműhuzat, vagy ágytakaró után a hálószoba szinte újjászületik. Főleg az agglegényeknél lehet csodát tenni, mert ők legtöbbször még az otthoni garnitúrákból vittek el magukkal pár darabot amikor annakidején elköltöztek.

Kék mintás ágyneműhuzat  Kék ágyneműhuzat Piros ágyneműhuzat

Ezeknél is nagyobb eredményt érhetünk el, ha az illetőnek sikerül az alvásminőségén javítanunk. A pihentetőbb éjszakák produktívabb és jobbkedvű nappalokhoz vezetnek, továbbá a megfelelő fekhely a hátfájást is megszűntetheti / megelőzheti. Kevesen figyelnek rá, de a matracokat 8-10 évente cserélni kellene. Ennyi idő alatt fáradnak el ugyanis a rugók, vagy deformálódik a szivacs. Szinte biztos, hogy neked is van legalább három olyan családtagod, aki felszínesebben alszik és a derekára panaszkodik. Ez legtöbbször a matrac sara. Tény, hogy a matracok többsége nem egy fő pénztárcájának való, viszont lehet, hogy érdemesebb inkább a családtagoknak közösen egy nagy ajándékot vásárolni a sok kicsi helyett.

Bonellrugós matrac

Kisebb összegből is lehet azért hatni az alvás minőségére. Ha például eddig műszálas ágyneműhuzatokkal, vagy rossz légáteresztő és hőmegtartő képességgel rendelkező paplannal aludt a családtagod, akkor valószínűleg a kelleténél jobban izzad, vagy pont ellenkezőleg - fázik éjszakánként. A bőrirritációk egy részét és az aknés bőrt is gyakran a rossz ágynemű okozza. Egy minőségi, pamut garnitúra ezeken a problémákon is segít.

Együtt többet érünk el

Jó ötlet összefogni a rokonokkal és egy nagyobb értékű ajándékot venni a célszemélynek, sok kisebb helyett. Egy új laptopot, vagy egy Párizsi hétvégét nem biztos, hogy megengedhet magának az illető éppen, ezért biztosan telitalálat lesz egy ilyen meglepetés.

Te mit szeretsz legjobban a Karácsonyban?

Én a fenyőillatot és a mosolygós embereket.

A stressz, a kapkodás és veszekedések viszont szinte minden Adventet elrontanak. Ezért akarom idén végre jól csinálni. Odafigyelni a családomra és a barátaimra, időben megvenni az ajándékokat, hogy az utolsó napokban már csak csomagolni, ágyneműt és terítőt cserélni, fenyőt díszíteni és pulykát sütni kelljen. Remélem így lesz. Nem csak Nekem, hanem Neked is!

Boldog, békés Karácsonyt és fenyőillatot kívánok Neked!

Alberti Dorina