• 2018.01.15.
  • Dorina

“Soha! A szörnyek megennének engem!” - írja egy Reddit felhasználó.

Ha a te kertedben is szörnyek laknak, akkor tényleg egyértelmű a válasz. De mi a helyzet azokkal, akik a valóságban élnek? Számukra milyen az ideális alvó-környezet? A válasz nem egyszerű és számtalan tényezőtől függ.

Azt mind tudjuk, hogy a megfelelő alvásmennyiség fontos. Nem kell doktori cím hozzá, hogy megállapítsuk, a túl kevés alvás koncentrációs problémákhoz és a teljesítmény csökkenéséhez vezet az élet legtöbb területén. Sokan kutatják a megfelelő alvásidő hosszát - de mi van akkor, ha a minőség itt is fontosabb, mint a mennyiség?

Ha nem is fontosabb az alvásminőség, mint az így töltött órák száma, fontossága feltétlenül bizonyítható. Az egyik tényező az oxigén és a széndioxid aránya a levegőben. Dán kutatók egy csoportja kisérletezett diákokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a kipihentség és a megfelelő koncentráció egyértelműen összefügg a hálószoba levegőjének minőségével. Ez alapján amennyiben nem nagy forgalmú, szmogos területen laksz, nyisd ki az ablakot éjszakára!

Egyetlen szempont viszont kevés ahhoz, hogy egy ilyen kérdésben egyértelmű kijelentéseket tegyünk. A téma mélyebb megértéséhez vizsgáljuk meg, hogy mi történik velünk, amikor lehunyjuk a szemünket!

1. fázis: A köznyelv félálomnak hívja - ezt az állapot, amikor bár alszol, de nagyon könnyű még felébreszteni. Szoktad úgy érezni az ébrenlét és az álom határán, hogy zuhansz? Az például tipikusan erre az állapotra jellemző.

2. fázis: A mély alvásra készül elő a szervezeted. Az izmaid ellazulnak, a testhőmérsékleted lecsökken (1-2°C-kal), a szívritmusod és a légzésed lelassul.

3-4. fázis: A mély alvás időszaka. Az agyhullámok lelassulnak, a szervezet izom-és csontszövet építsbe kezd, regenerálja a sejteket és erősíti az immunrendszert. Ezekben a fázisokban nagyon nehezen ébredünk fel.

5. fázis: REM szakasz. A légzés és a testhőmérséklet megemelkedik, a szemmozgás és az agyhullámok felgyorsulnak. Jellemzően ilyenkor álmodunk. Az álmainkon keresztül dolgozzuk fel az elmúlt időszakot és készülünk fel az elkövetkezendő időszak kihívásaira.

A REM és a mélyalvás szakaszai folyamatosan váltakoznak. Egy éjszaka átlagosan öt alkalommal ismétlődik ez a kör, mielőtt felébrednénk. A REM szakasz alatt éberek vagyunk, alvásunk felületesebb. Könnyebben ébredünk fel, ugyanakkor általában a visszaalvás sem nehéz. Ahhoz, hogy az éjszaka zavartalan legyen próbáljunk meg minél sötétebb és csendesebb körülményeket teremteni! Ha zajos környéken lakunk, akkor a fenti szempontok alapján nem szerencsés a nyitott ablak.

A túl meleg szoba leginkább a mélyalvás periódusait befolyásolja. A test ilyenkor nyugodt és 1-2°C-kal csökken a hőmérséklete. Ha túl meleg van, akkor a szervezet nehezebben hűl le, így sokkal előbb tér át a REM szakaszra, vagy akár a teljes ébredésre. Zavartabb és kevésbé pihentető éjszakákat élhetünk át.

Mi az ideális hőmérséklet alváshoz?

Kutatások szerint a tökéletes hőmérséklet éjszakára 15-20°C. Ez életmód, kor, nem, fizikai állapot és preferencia kérdése. Többnyire a férfiak forróbbak, mint a nők. Biztos Te is hallottál már a lenti fórumbejegyzéshez hasonló megjegyzést az ismeretségi körödben: "Utálok nyitott ablak mellett aludni. A barátom mindig kinyitja esténként ennek ellenére. Borzasztó!  My boyfriend always opens the window, though. It's ridiculous. "We'll stay warm by cuddling, babe! It's romantic." No it is not. I always wait for him to fall asleep and then shut it.

Mi a rossz?

Egyértelműen negatívan hat az alvásminőségre a 12°C alatti, és a 24 fok feletti hőmérséklet.

Összefoglaló

Milyen érvek szólnak a nyitott ablaknál alvás mellett?

Több oxigén, hűvösebb levegő, melyek miatt mélyebb és pihentetőbb alvásban lehet részünk. Ez segíti a szervezet regenerálódását, erősíti az immundrendszert és fokozza a teljesítményt.

Mikor ne aludj nyitott ablak mellett?

Ha a szoba hőmérséklete 12°C alá, vagy 24°C fölé kerülne, ha a környezet túl zajos, szmogos, vagy más, zavaró hatás érne (például legyek és szúnyogok, bevilágító lámpa, stb.). Továbbá hiába a tökéletes éjszaka, ha a túl magas az ára - értsd ezt szó szerint. Hideg, téli estéken a nyitott ablak igen magas fűtésszámlához vezethet.

Akár nyitott ablak mellett alszol, akár zárt mellett, segít a tökéletes paplan! Érdemes a hőmérséklethez igazítani a takarózást is - a nyári alvást segíti, ha egy vékonyka, kifejezetten erre a hőmérsékletre fejlesztett nyári paplannal, vagy csak egy lepedővel/huzattal alszunk. Ha télen csak temperálunk, vagy nyitott ablaknál alszunk, ne spóroljunk a paplanon! Legjobb ilyenkor egy jó vastag pehelypaplant választani. Borsos az ára, de amennyiben a temperálást választottuk, pár év alatt megtérül.

Bárhogy is alszol, a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa magadnak, hiszen ahogy a Billerbeck mondja: “Egy jó nap éjszaka kezdődik.”

Alberti Dorina