• 2018.03.28.
  • Dorina

Mennyit ér egy termék?

Egyes cégek a költségeik alapján számolják ki az adott áruk ellenértékét, mások a kereslet alapján kalkulálnak, megint mások a konkurenciához igazodnak. Ez eddig rendben van. A probléma akkor kezdődik, amikor nem a saját kategóriáján belül árazzák az adott terméket. Egy példán keresztül ez egyszerűen értelmezhető:

Adott egy 100% pamut-szatén, magas minőségű ágyneműhuzat garnitúra. Ennek ára nagyjából 10-15 000 forintról indul, ez alatt hosszú távon nem éri meg forgalmazni. Az átlagos piaci szereplők ennyiért is adják. Majd jön egy vállalat, aki ehhez a kategóriához sorolja a termékét, de jóval alacsonyabb előállítási költség mellett. Hogyan? Valójában nem pamut-szatén ágyneműhuzatot árul, hanem részben, vagy egészben műszálas termékeket, de a felszínes vásárló csak annyit lát a bolt polcain, hogy szatén. Persze a törvényeket betartja, a kis címkén rajta van az összetétel, de sokan nem foglalkoznak ezekkel. 15 000 forintért persze nem kelne el a terméke, mert a piac rövid időn belül észlelné a minőségbeli különbségeket, de ha kicsivel a piaci ár alá megy, majd egy erős akcióval még ad 40% kedvezményt is, akkor az így 9 000 forintról 5 400 forintra akciózott termék már igen népszerű tud lenni. Pedig ennek a minőségnek ez a kezdő ára alap esetben.

Más cégek nem trükköznek ilyen sokat a marketinggel, egyszerűen az akciót megelőző időszakban felemelik a termékeik árát (amit egyébként a törvény már tilt), vagy csak szimplán magasabb árral dolgoznak, mint a konkurencia és időnként engednek belőle. Ezek az etikátlan vállalatok az egész piacot megmérgezik. Hiába a valódi akció, az emberek gyanakodnak, hiszen annyi cég akarta már becsapni őket.

Egy kedves ismerősöm erre a problémára keresett megoldást és alapította az Akcióláz oldalt. Itt minden fent lévő akciót értékelhetsz, továbbá más felhasználók véleményét is láthatod. Így könnyen kiszúrhatod a hamis akciókat és megbizonyosodhatsz arról is, ha egy kedvezmény valódi. Úttörőként mi is csatlakoztunk hozzá, ágyneműhuzat akció értékeléseket a termékeinkkel kapcsolatban itt láthatsz: http://akciolaz.hu/agynemuhuzat/ .