• Sep 30, 15
  • Ágyneműhuzat.hu
  • 0 Comments

Nagyon népszerűek a gyerekes szülők és a gyerekek körében is a mesefigurás ágyneműhuzatok. Pár dolgot nem árt tudni ezekről a termékekről.

Miért ilyen drágák?

A mesefigurás termékek árába beépül egy extra költség, a szerzői jogdíj, amit annak tulajdonosa, megalkotója kap minden termék árából, hasonlóan a zenei kiadványok, vagy más alkotói munkák esetében. A jogdíj tulajdonosa általában azt is meghatározza, mely országokban lehet forgalomba hozni a termékeket, melyeken az ő grafikái, figurái szerepelnek, ezért fordulhat elő, hogy nálunk egy adott mintázat nem kapható.

A legnépszerűbb liszensz minták manapság: Minions, Violetta, Star Wars, Repcsik, Verdák, Hello Kitty, az örökifjú Walt Disney figurák, de ide sorolhatjuk a legismertebb focicsapatok logójával díszített ágyneműhuzatokat is.

A 21. század elején már remélhetőleg senki nem lepődik meg azon, hogy a termékek árát elsősorban a népszerűségük, azaz a termék iránti kereslet határozza meg. Ha tehát valamilyen népszerű figurás ágyneműhuzatot szeretnél vásárolni, akkor számolnod kell azzal, hogy a figura népszerűsége a termék árára érezhető hatással lesz.

Minőség mindenek felett

Azt javasoljuk, ha pénztárcád nem engedi a liszensz termékek megvásárlását, inkább a hagyományos mintázatú, jogdíjat nem tartalmazó termékek körében nézelődj, mintsem az olcsó gyanús eredetű mesefigurás huzatok között.
Hogyan bízhatnànk meg a hamisított termékek minőségében? Mi a biztosíték arra, hogy a gyártás során nem használtak egészségre káros anyagokat? Olyan szövetnél, ami a mintájából fakadóan gazdagon tartalmaz festékanyagot és gyermekeknek készül, ez a szempont fontosabb kell legyen az átlagnàl.

A fentieken túl másik fontos szempont a termék színtartóssága is. Akármennyire is viccesnek találja a lekopott félszemű Aladdint gyermekünk, nem azért fizettünk, hogy pár mosás múlva egy csökkentett értékű terméket használjunk. A minőséget nem becsülő gyártók előszeretettel spórolnak meg költségeket a "kikészítés" elhagyásával, ami alapja lenne a termék hosszú színtartósságnak.

A méretek és garnitúra

A bébi és gyermek méretű huzatokat hamar kinövik a csemeték és körülbelül kisiskolás kortól használhatók már a felnőtt méretű huzatok. Függetlenül attól, hogy hallottunk apukáról, akinek a pókemberes ágyneműhuzat volt a kedvence, ezek a huzatok elsősorban gyermekek számára készülnek, így általában nem tartalmaznak kispárnahuzatot.
Az olcsóbb termékek esetében kiemelt figyelmet fordítsunk a méretre, nehogy csak később, az első használatnál vegyük észre, hogy az ár a kis méret miatt volt ennyire kedvező!

A leggyakoribb méretek:

  • Bébi: 30x40 cm párna +70x90 cm paplan
  • Gyermek: 40x50 cm párna + 100x135 cm paplan
  • Felnőtt: 70x90 cm párna + 140x200 cm paplan